Als men ouder wordt denkt men soms dat men chagrijniger wordt, maar uit nieuw onderzoek van de Northwestern University blijkt dat het tegendeel waar is. Oudere mensen lijken juist beter te zijn in vertrouwen en voelen zich gelukkiger.
Onderzoek
Onderzoeker Claudia Haase onderzocht met haar collega’s bijna 200.000 mensen in 83 verschillende landen. Daar uit concludeerde de onderzoekers een duidelijk verband tussen ouder worden en hogere mate van vertrouwen. De resultaten betroffen een periode van meer dan dertig jaar, dus dit verband blijkt zich niet te beperken tot een bepaalde generatie.
‘Wanneer we aan ouder worden denken, hebben we het vaak alleen maar over aftakeling en verlies’, zegt onderzoeker Haase. ‘Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat sommige dingen beter worden met de leeftijd. Uit ons onderzoek blijkt dat het vertrouwen toeneemt naarmate iemand ouder wordt. En iemand met veel vertrouwen is vaak gelukkiger’, aldus Haase.
Zowel bij generatie Y, generatie X als bij de babyboomers, neemt de mate van vertrouwen toe als mensen ouder worden”, zegt Haase. “We weten dat oudere mensen eerder geneigd zijn om naar de positieve kant van iets te kijken. Daarbij lijkt het erop dat we als we ouder worden sneller het beste in andere mensen zien en kleine teleurstellingen sneller vergeven.”
Kwetsbaarheid
Natuurlijk heeft een toename van vertrouwen ook een negatieve kant. Oudere mensen zijn hierdoor kwetsbaarder voor oplichters en fraudeurs. Volgens de onderzoekers wegen deze negatieve punten echter niet op tegen de voordelen. Er is een sterk verband tussen vertrouwen en welbevinden. Haase: “Onze resultaten suggereren dat vertrouwen een belangrijke bron is voor een succesvolle ontwikkeling tijdens het leven.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science.
Bron: gezondheidsnet.nl
© Nicolai van Doorn