Zomaar een interview met een lokale krant uit de provincie om mijn bundel ‘Oscar’ te promoten in juni 2013.

Nicolai van Doorn neemt u mee in een wonderlijke wereld

Langedijke – De bijna 30 jarige Jannes Oosterveld heeft van zijn zwakte een kracht weten te maken. Niet wetende wat het voor zichzelf, zijn medemens en mogelijk de wetenschap zou kunnen betekenen. Hij zou anders zijn. En ja, hij is anders. Niet vanwege zijn ziekte maar vooral vanwege de kracht en het inzicht wat hij anderen geeft aangaande zijn ziekte, gedachtes en gebeurtenissen. Op verzoek en droom nastrevend is hij op beschouwende wijze verhalen gaan schrijven onder het pseudoniem Nicolai van Doorn. Het bleek een succes waardoor met behulp van vrienden, familie en bekenden het boek Oscar tot stand is gekomen, een bundel columns waarin Nicolai u meeneemt in de wonderlijke wereld van de psychose, de waanideeën, het herstel en de toekomst. Een beperkt aantal exemplaren liggen vanaf heden bij de Bruna, gelegen aan de Stationsstraat 19, in Oosterwolde. Eveneens is deze bundel op bestelling verkrijgbaar via website www.nicolaivandoorn.nl.

Vanaf ongeveer zijn tiende levensjaar begon Jannes ineens stemmen te horen. Niet veel later kwamen daar waanideeën en andere psychotische klachten bij. In eerste instantie dacht Jannes dat het bij het leven hoorde, totdat hij op televisie een interview zag met een man die dezelfde klachten had. Toen kwam het besef dat hij anders was dan zijn schoolvriendjes en – vriendinnetjes. Mede op advies van zijn stemmen besloot hij het niemand te vertellen en liet hij ook niets merken door schaamte.

Zijn anders zijn is hij pas gaan ervaren als probleem toen hij niet meer kon functioneren in de maatschappij. ‘Toen bleek dat ik mijn opleidingen niet meer haalde terwijl ik op papier het wel zou moeten halen’, aldus Jannes. Daardoor ontstonden er meer problemen als somberheid waardoor hij therapie is gaan volgen. Een GGZ-verpleegkundige stelde voor Jannes de cruciale vraag, vroeg of hij ook stemmen hoorde, waardoor er verlossing en opluchting bij hem ontstond. Tijdens zijn therapie is hij hierover gaan schrijven. Schrijven wat hij ervaart als leuk en waarvoor hij talent kent.

Na zijn behandeling is Jannes gaan schrijven bij Nationale Zorggids in Groningen. Daar schreef hij nieuwsartikelen. Op verzoek van Arend Jan Wonink is Jannes wekelijks een column gaan schrijven over zijn ziekte, gedachtes en gebeurtenissen.

‘Het bleek een schot in de roos te zijn, want Jannes bleek een uitstekende columnist te zijn. Onder het pseudoniem Nicolai van Doorn schreef hij dan weer grappige, dan aangrijpende bijdragen. In zijn verhalen was hij openhartig over het leven met stemmen in zijn hoofd en daar schuilt de kracht van zijn columns in’, aldus Arend Jan.

En naast de ondersteuning en motivatie van familie, Arend Jan en overige bekenden, is het boek Oscar tot stand gekomen door de aanvullende coaching van Francoise de Die le Clerq, hockeycoach van het herenteam HHC 1 in Hoogeveen waar Jannes al jaren lang één van de spelers is. Zonder het van elkaar te weten, en voor haar aanstelling als vrijwillig hockeycoach bij dit team, bleken zij reeds briefcontact te hebben gehad met elkaar.

Door de werkzaamheden van Francoise als gediplomeerd medisch Shiatsu therapeut en cognitief gedragstherapeut, las zij één van de columns van Jannes, alias Nicolai van Doorn, die haar aandacht trok. Van het schrijven was ze zo onder de indruk, waarin zij herkenning, erkenning en overeenkomsten vond in haar werkzaamheden, waardoor zij hem persoonlijk terug had bericht. Het bericht naar Jannes had zij ondertekend met de naam ‘de hockeycoach’, wat zij destijds in Drachten was. Enige maanden later is zij gevraagd om het herenhockeyteam HHC1 in Hoogeveen te willen gaan coachen waar zij uiteindelijk op in is gegaan. Per abuis trof ze Jannes aan als één van de hockeyspelers in het team. Herkenning naar elkaar was snel gevonden en een aanvullende coaching ontstond.

‘Ja, mijn affiniteit is om van niets iets te maken. Daar ga ik voor. Dat is het coachen voor mij. Iemand coachen naar een soort besef, bewust-zijn, waardoor het achterliggende naar voren komt. Daarin iemand begeleiden vanuit de persoon door onder andere goed te luisteren en te spiegelen waardoor het gedrag en de rol van een persoon duidelijk wordt’, aldus Francoise.

Het boek Oscar is een bundel columns waarin Nicolai van Doorn u meeneemt in de wondere wereld van de psychose, het herstel en de toekomst. Naast het schrijven ervan zal dit anderen kracht en inzicht geven aangaande zijn ziekte, gedachtes en gebeurtenissen. Respect zal de boventoon voeren bij het lezen van dit boek vanwege het feit dat hij van zijn zwakte zijn kracht heeft weten te maken en waarin hij mogelijk betekenis kan hebben in datgene waar we nog geen weet van hebben. En het mogelijk betekenis kent voor diegenen die net als Jannes zelf, wachten op ‘het teken’ waardoor herkenning, erkenning en beleving jan worden ervaren. Duidelijk zet het aan tot nadenken over mensen die anders zijn en/of lijken.

bron: www.degrijpvogel.nl

© Nicoloai van Doorn