Nicolai van Doorn es un escritor holandés-español con un trastorno esquizoafectivo. Escritura para él tiene dos funciones: aceptación de su enfermedad y quiere inspirar a compañeros de fatigas.

De hierboven geschreven tekst is Spaans voor het volgende: Nicolai van Doorn is een Nederlands – Spaanse schrijver met een schizo-affectieve stoornis. Schrijven heeft voor hem twee functies: de acceptatie van zijn ziekte en het zijn van een inspiratiebron voor lotgenoten.

Het is een droom van me om ooit vloeiend Spaans te spreken en te schrijven. Om dat te bewerkstelligen, vertrek ik aankomende zondag naar Sevilla voor een studeervakantie. In een gastgezin zal ik proberen om me de prachtige taal eigen te maken. Het is een droom waar ik al langere tijd mee rondloop, maar destijds was ik er nog niet klaar voor. Nu wel, en ik kan niet wachten tot mijn project begint.

Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, kunst en economie. De stad heeft ruim een half miljoen inwoners en ligt aan de rivier Guadalquivir. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 18,6 graden heeft hij een warm klimaat en is hij zelfs een van de warmste steden van Europa. Het motto van de stad is’ NO8DO’ waarin de 8 een knot wol (madeja) moet voorstellen. Het is een verwijzing naar ‘No medja do’, wat ‘ze heeft me niet verlaten’ betekent.

Andalusië, de regio waarin Sevilla ligt, is een van de meest katholieke regio’s van Spanje. Hoewel er na het Franco-regime een sterke daling heeft plaatsgevonden van het aantal praktiserende gelovigen, wordt de Semana Santa (Heilige Week) er nog wel gevierd. De Heilige Week is een periode waarin verschillende koninklijke broederschappen plechtig boete doen en het Lijden van Christus herdenken gedurende luisterrijke boetprocessies. Deze boetprocessie vindt in de week voor Pasen plaats.

Nog een feest wat groots wordt gevierd is de Feria de Abril oftewel Festival van April. Tijdens deze viering van het begin van de lente zet de bevolking van de stad verschillende tenten op waar een week lang in wordt gedanst en gedronken met de hele familie. De vrouwen dragen dan traditionele flamencojurken en de mannen lopen in de chicste pakken. Het festivalterrein wordt altijd opgebouwd als een soort dorp, waarin elke straat de naam krijgt van een beroemde torero, oftewel stierenvechter. De Feria de Abril trok in 2005 meer dan één miljoen bezoekers. Eén van de leukste anekdotes van de Feria de Abril is dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima elkaar hier hebben leren kennen.

Zondag vertrek ik dus naar Spanje en ik ben erg druk met de voorbereidingen. Daarnaast zal ik jullie op de hoogte houden van mijn belevenissen door middel van mijn column ‘Landgenoten’. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.