Nu de eredivisie lijkt beslist; Ajax stevent af op de derde titel op rij, is het voor mij als voetballiefhebber leuk om de balans op te maken. Ik als Ajacied, al trekt een vriend mij als Ajacied in twijfel, ben enorm trots op de prestatie van trainer Frank de Boer en zijn mannen. Als je mij drie jaar terug had gezegd dat ze drie keer op rij kampioen zouden worden had ik ze hard uit gelachen.

Nee, als Ajacied mag je best een beetje trots zijn. Er wordt degelijk tot goed gevoetbald en er is eindelijk rust binnen de club. Alle wannabee voetbalbobo’s zijn,- mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen-, opgerot en de revolutie die de verlosser heeft ingezet begint zijn vruchten af te werpen. Frank heeft zich altijd en alleen bezig gehouden met wat er op het veld moest gebeuren. De randzaken daar bemoeide hij zich niet mee. Nee, Frank is misschien al een toptrainer, maar dat wordt hij zeker!

Als Ajacied heb ik altijd wel een zwak gehad voor Feijenoord. Jammer is dat bij een Feijenoord-fan het omgekeerde niet zo. Die haten alles wat uit Amsterdam, of beter gezegd 020 komt. Grappen als waarom hebben joden een grote neus? Omdat de lucht gratis is, worden in mijn omgeving vaak gemaakt. Ik kan dat hebben, dat is het probleem niet.

Ik moet het er toch even over hebben. Nog geen paar weken terug was er een jongeman bij mij in het hockeyteam volledig ervan overtuigd dat niet Ajax, maar Feijenoord de titel zou pakken. Het Eitje, zo wordt hij binnen ons team genoemd, is een enorme fanatieke, misschien wel iets te fanatieke, supporter van de club met het mooiste stadion uit Rotterdam-Zuid. Echt waar, dat ontroerde mij, zo mooi vond ik het. Dat je zo van een club kan houden dat je de realiteit uit het oog verliest. Ik heb dat niet, zelfs niet met Atlético de Madrid, toch wel mijn echte club.

Nee als ik de Nederlandse titel aan een andere club dan Ajax mocht geven was het Feijenoord. Het is een groot compliment waard hoe die club uit het dal klautert. Bewonderenswaardig.  Echt waar. Toen het slecht ging ben ik weleens een paar keer wezen kijken. Feijenoordsupporters die beweren dat ze het trouwste legioen zijn en hun team nooit uitfluiten zoals dat bioscooppubliek in 020, liegen. Eerlijk is eerlijk trouw zijn ze wel. Ze blijven komen, maar loopt het niet dan beginnen ze ook te fluiten en te schelden en worden de havenarbeiders en hard werken er bij gehaald. Is echt zo. Ik was er bij.

Wie ik de titel nooit gun zijn de lampenkappen uit Eindhoven. PSV, ook wel door mij PisVee genoemd, gun ik niets. Ze dachten met voormalig topvedette Mark van Bommel en toptrainer Dick Advocaat het succes in huis gehaald te hebben om de titel binnen te harken terwijl ze ook nog het honderdjarige bestaan van de vereniging groots zouden vieren. Wat zo mooi leek bleek gelukkig niet de waarheid te worden. Ze moeten in de resterende wedstrijden nog hard werken om de tweede plaats veilig te stellen. Iets waarvan ik hoop dat ze daarin jammerlijk falen. Nee, het was voor mij een mooi voetbalseizoen.