Nu de dagen allemaal hetzelfde lijken begin ik me het bijhouden van een dagboek. Let wel: een dagboek in willekeurige volgorde. Gewoon om bezig te zijn en de dag wat te breken. Pas op: onderzoek wees uit dat 83,6 procent van de rokers baat heeft bij het lezen van dit dagboek. Voor de niet-rokers lag dit percentage bijna met drie procentpunt hoger namelijk 86.4 procent.

 

Donderdag. De tweede donderdag in de maand april. Ik weet dat het vandaag donderdag is want dat kan ik namelijk zien aan mijn pillendoosje. Het is vandaag dus donderdag de negende april zie ik op mijn telefoon. In de ochtend speelt zich weer hetzelfde ochtendritueel af als altijd: douchen, kleren aantrekken, kat eten geven, met de hond wandelen, ontbijtje maken, luisteren naar het nummer ‘You‘ll Never Walk Alone’ van Gerry & The Pacemakers en vooral gedurende deze bezigheden niet roken.

Dat niet roken gaat me best goed af als we dag 12 en 8 niet meerekenen. En toch begint de verveling toe te slaan. Ik kan eigenlijk geen appel of een ander stuk fruit meer zien en ik merk dat ik steeds sneller wat geïrriteerd raak. Voor het dagboek in willekeurige volgorde zou het goed zijn om in een soort gelijke fout als dag 12 of 8 te vallen, maar voor mij als persoon zou het zoveelste falen betekenen en ik zou weer helemaal terug zijn bij het begin. En laat zojuist het begin het moeilijkst zijn. Althans dat zeggen de deskundige en mijn app op de telefoon.

Nee, het is meer tijd voor iets anders wat ook behoorlijk fout kan zijn: het bijhouden van een dagboek. Een stoppen met roken dagboek en in een willekeurige volgorde. In willekeurige volgorde om niet alleen op te vallen, maar ook om hoog te scoren qua originaliteit. Er zijn namelijk in de wereld talrijke dagboeken. Ja ik weet: dit is behoorlijk fout maar ik rook tenminste niet. Bijkomend voordeel is dat het bijhouden mij afleidt en ik pak ook zo het schrijven weer eens op. Schrijver is namelijk iets wat ik schijn te zijn.

Toegegeven, het is niet helemaal mijn idee. Het is een variant van het dagboek van Viktor. Viktor is een Belg en de zoon van de eigenaar van Samson. Viktor houdt een videodagboek bij vanuit een villa ergens aan de Belgische kust. En dat doet hij niet onaardig. Ik kijk niet elke dag naar de gemiddeld vijf minuten durende vlog maar ik kijk ze allemaal. Sorry. Viktor bracht me dus op het idee om ook een soort dagboek bij te houden. Op papier. Is leuk voor later als men niet meer weet wat papier is.

Iedere dag rond de klok van vier zet ik vanaf heden een dag online. Het lot heeft bepaald dat vandaag dag 1 aan de beurt is. Nee dat is gelul. Je moet wel bij het begin beginnen en de lezer even uitleggen in deze rare bizarre tijd wat mijn plan en bedoeling is. Anders maakt men zich zorgen en dat is nergens voor nodig.

De kop is er af nu af, er is geen weg meer terug en dat zo vlak voor Pasen.