Oké, ik ga stoppen. Per direct. Ik rook het pakje Marlboro wat ik nog heb op en dan is het klaar. Voor altijd. Beloofd. Hoop ik.

Ik rook nu zo’n vijftien jaar. Met veel plezier. Sigaretten, ik heb een hekel aan shag. Gemiddeld 2 pakjes Marlboro. Wat zo’n 40 sigaretten per dag zijn. Een aantal jaar geleden ben ik een klein jaar gestopt. Toch niet helemaal volgehouden. Sindsdien twee keer geprobeerd te stoppen samen met mijn broer. Zaten we in een resort in de provincie waar je gewoon weg geen sigaretten konden krijgen en als je ze nog had een resort waar je niet mocht roken. Het was een gezondheidsresort met veganistisch eten et cetera. Saai maar we kwamen de dagen goed door. We vochten elkaar niet de tent uit. Waren we verbaasd over.

Toch leverde het niet het gewenste resultaat op. Eenmaal terug in Manilla hielden we een dag stand. Ik ging voor de bijl toen op de tweede dag iemand mij een sigaret aanbood. Mijn broer volgde luttele tellen later. Helaas. Maar deze keer gaat het me lukken. Al is het voor minstens acht maanden, nu zet ik door. Waarom het nu wel gaat lukken? Daar zijn verschillende redenen voor. Drie.

Een reden is dat ik weet hoe een periode voelt zonder nicotine en al die andere giftige stoffen die een sigaret bevat. Alleen al die drie keren, zeker in Manilla, had ik het gevoel dat het niet roken slechts tijdelijk is. Nu wil ik echt stoppen. Niet omdat ik voor een rookvrije generatie ben, ik vind rook wel of niet, maar omdat ik alles doe om psychisch in balans te blijven en toch rook. Roken vind ik, is het meest nutteloze wat er is en bovendien slecht voor de gezondheid.

Een andere reden is ik doe het niet alleen. Ik heb om hulp gevraagd. Professionele hulp. En gekregen. De intakegesprekken zijn terwijl ik dit opschrijf al achter de rug en de begeleiding kan ieder moment beginnen. Ik sta er dus niet alleen voor en ik heb er zin in.

En de laatste reden is een beetje een vreemde: de tijd is er rijp voor, de wereld staat stil. Vervelend, maar het biedt ook kansen: je kan je leven evalueren en waar drastische maatregelen nodig zijn, kan je deze in alle rust nemen. Stoppen met roken is dat voor mij. Het virus wat de wereld lam legt heeft wel gevolgen voor een van mijn drie redenen waarom het nu wel zou lukken. Het adviesgesprek van komende woensdag komt te vervallen en daarmee komt de hulp op een laag pitje te staan.

Het is vrijdag. Ik volg het nieuws op de voet. Het is me nog niet medegedeeld maar ik vermoed dat ik wat betreft stoppen met roken er alleen voor sta. Wat ga ik doen vraag ik me af. Stoppen of doorpaffen? Hulp of niet een bijkomend voordeel is dat ik een lichte verkoudheid heb en dus van de overheid thuis moet blijven. Een ideaal moment om te stoppen. Ik vraag mijn ouders om de boodschappen te doen en kom alleen buiten om met de hond te lopen. Ik ga stoppen en het gaat me lukken.